Συχνές ερωτήσεις
Βρείτε μας στο Facebook

Βλεφαρίτιδα


Βλεφαρίτιδα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή στις ρίζες των βλεφαρίδων. Η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι δύσκολη γιατί έχει την τάση να υποτροπιάζει.

Η βλεφαρίτιδα εμφανίζεται με δύο μορφές: 

Η πρόσθια βλεφαρίτιδα προσβάλλει την πρόσθια έξω επιφάνεια των βλεφάρων και συνήθως οι βλεφαρίδες είναι κολλημένες μεταξύ τους. Οι δύο πιό συχνές αιτίες της προσθίας βλεφαρίτιδος είναι τα βακτηρίδια (σταφυλόκοκκος) και η πιτυρίαση του τριχωτού της κεφαλής. 

Η οπισθία βλεφαρίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων (το υγρό μέρος τους που έρχεται σε άμεση επαφή με το μάτι) και προκαλείται από διαταραχές των  ελαιωδών αδένων του Meibom που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή. Δύο δερματικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την μορφή της βλεφρίτιδας: η ροδόχρους ακμή, η οποία προκαλεί κόκκινο και φλεμάινων δέρμα, και η πιτυρίαση του τριχωτού της κεφαλής (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα). 

Τα συμπτώματα και των δύο μορφών βλεφαρίτιδος περιλαμβάνουν την αίσθηση ξένου σώματος ή καψίματος, τη δακρύρροια, την ευαισθησία  στο φως (φωτοφοβία), τα κόκκινα και πρησμένα βλέφαρα, την ερυθρότητα του ματιού, τη θολή όραση, την ξηροφθαλμία και τη δημιουργία εφελκίδων στα βλέφαρα ιδιαίτερα κατά το πρωινό ξύπνημα. 

Ποιες άλλες καταστάσεις σχετίζονται με τη βλεφαρίτιδα;

Οι επιπλοκές της βλεφαρίτιδας περιλαμβάνουν: 

          Κριθή: Μια κόκκινη μαλακή διόγκωση στο βλέφαρο που προκαλείται από  οξεία μόλυνση των αδένων του Meibom. 

          Χαλάζιο: Αυτή η κατάσταση μπορεί να ακολουθήσει την ανάπτυξη μιας κριθής. Είναι ένα συνήθως ανώδυνο συμπαγές κομμάτι που προκαλείται από φλεγμονή των αδένων του Meibom. Το χαλάζιο μπορεί να είναι επώδυνο και κόκκινο εάν συνυπάρχει μόλυνση. 

Προβλήματα με το δακρυικό φιλμ: Η ανωμαλία ή μείωση των ελαιωδών εκκρίσεων που είναι μέρος του δακρυικού φιλμ μπορούν να οδηγήσουν υπερβολική δακρύρροια ή ξηροφθαλμία. Επειδή τα δάκρυα είναι απαραίτητα για να κρατούν τον κερατοειδή χιτώνα υγιή, τα προβλήματα του δακρυικού φιλμ μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους σε κερατοειδικές μολύνσεις. 

Η αντιμετώπιση και για τις δύο μορφές βλεφαρίτιδος περιλαμβάνει τη διατήρηση των βλεφάρων καθαρών και χωρίς εφελκίδες. Θερμά επιθέματα (κομπρέσσες) πρέπει να εφαρμοστούν στα βλέφαρα για να μαλακώσουν τις εφελκίδες, και ακολουθεί ελαφρύ τρίψιμο των βλέφαρων με ένα κομμάτι υγρού βαμβακιού  (βατονέτα) στο οποίο έχουμε βάλει σαμπουάν μαλλιών που δεν τσούζει τα μάτια (παιδικό σαμπουάν). Επειδή η βλεφαρίτιδα σπάνια θεραπεύεται εντελώς, οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να εφαρμόζουν του κανόνες υγιεινής των βλέφαρων για όλη τους τη ζωή. Εάν η βλεφαρίτιδα  είναι σοβαρή, ο Οφθαλμίατρος μπορεί χρειαστεί να χορηγήσει αντιβιοτικά ή κολλύρια στεροειδών.

Όταν συνυπάρχει πιτυρίαση του τριχωτού της κεφαλής (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα), συστήνεται επίσης και σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Επιπρόσθετα των θερμών επιθεμάτων, οι ασθενείς με οπίσθια βλεφαρίτιδα θα πρέπει να τρίβουν τα βλέφαρά τους για να τα καθαρίσουν από τις συσσωρευμένες στους αδένες ελαιώδεις εκκρίσεις. 

Οι ασθενείς που πάσχουν και από ροδόχρου ακμή, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και για αυτή την πάθηση συγχρόνως. 

login
Θα μας βρείτε:
ΚΑΜΠΑΚΗΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΕΙΡ. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

ΗΡ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3 – ΘΕΡΜΗ
ΤΗΛ.: 2310 486246
E-mail: [email protected]

active³ 4.7 · © 2000 - 2017 IPS Ltd · Όροι χρήσης